Υγιεινή διατροφή των παιδιών

21 Οκτωβρίου, 2010 | | Χωρίς Σχόλια

Δεν είναι έκπληξη ότι οι γονείς μπορεί να χρειάζονται λίγη βοήθεια να καταλάβουν τι σημαίνει «υγιεινή διατροφή»

Τα ευχάριστα νέα είναι ότι δεν χρειάζεται ιδιαίτερο κόπο για να αναθρέψετε υγιή παιδιά. Ακλουθώντας μερικούς βασικούς κανόνες μπορείτε να βοηθήσετε τα παιδιά σας να τρέφονται σωστά και να διατηρούν ένα σωστό βάρος.

Εδώ είναι οι 10 βασικοί κανόνες που πρέπει να ακολουθήσετε:

Οι γονείς ελέγχουν τα προσφερόμενα τρόφιμα. Εσείς επιλέγετε ποια φαγητά να αγοράσετε και πότε να τα προσφέρετε στα παιδιά σας. Τα παιδιά ίσως σας πιέζουν να τους δώσετε τροφές με λίγη θρεπτική αξία, αλλά ως ενήλικες εσείς είστε υπεύθυνοι να αποφασίσετε τι τρόφιμα και φαγητά θα υπάρχουν στο σπίτι . Τα παιδιά δεν θα μείνουν νηστικά, θα φάνε ότι μπορέσουν να βρούνε στο ψυγείο. Αν το αγαπημένο τους σνακ δεν είναι πολύ υγιεινό μπορείτε να του το αγοράζετε, μια στο τόσο ώστε να μη νιώθει τη στέρηση.

Από τα τρόφιμα που προσφέρετε, τα παιδιά θα επιλέξουν τι θα φάνε και αν το φάνε όλο. Τα παιδιά θα πρέπει να έχουν και επιλογές. Από αυτά που τους προσφέρετε, αφήστε τα να επιλέξουν τι και πόσο θα φάνε. Αυτό ίσως φαίνεται λίγο λάθος, αλλά αν έχετε επιλέξει να αγοράσετε τις σωστές τροφές στο Βήμα 1 , τότε τα παιδιά σας ότι και να επιλέξουν θα τραφούν υγιεινά.

Σταματήστε να λέτε «Καθάρισε το πιάτο σου». Αφήστε τα παιδιά να σταματήσουν να τρώνε όταν νιώσουν ότι έφαγαν αρκετά. Πολλοί γονείς μεγάλωσαν με τους δικούς τους γονείς να τους λένε ότι πρέπει να «καθαρίσουν το πιάτο » πριν σηκωθούν από το τραπέζι. Αυτό όμως δεν βοηθάει τα παιδιά να σταματάνε να τρώνε όταν το σώμα τους, τους λέει να το κάνουν. Όταν τα παιδιά μάθουν να «ακούνε» το σώμα τους και πότε χορταίνει, τότε είναι λιγότερο πιθανό να τρώνε περισσότερο από όσο χρειάζεται.

Ξεκινήστε όταν τα παιδιά είναι μικρά. Οι προτιμήσεις στα φαγητά ξεκινάνε πολύ νωρίς στη ζωή ενός ατόμου. Το τι αρέσει και το τι δεν αρέσει από τροφές σε ένα παιδί αναπτύσσεται από όταν το παιδί είναι μωρό. Ίσως χρειαστεί να προσφέρετε στο παιδί σας μια νέα τροφή σε αρκετές διαφορετικές περιπτώσεις πριν το δεχθεί το παιδί. Μην πιέζετε ένα παιδί να φάει αλλά προτείνετέ του να φάει λίγο για να το δοκιμάσει.

Αναδιοργανώστε το μενού των παιδιών. Πρέπει να ξέρετε ότι τα παιδιά δεν θέλουν να τρώνε μόνο σάντουιτς, πίτσες και χάμπουργκερς. Όταν τρώτε έξω αφήστε τα παιδιά σας να δοκιμάσουν νέα φαγητά και θα ξαφνιαστείτε με την θέλησή τους να πειραματιστούν. Μπορείτε να ξεκινήσετε, αφήνοντάς τους να δοκιμάσουν λίγο από αυτό που τρώτε εσείς ή να παραγγείλετε κάποιο ορεκτικό για αυτά.

Οι Θερμίδες των αναψυκτικών μετράνε. Τα αναψυκτικά και άλλα ποτά με γλυκαντικές ουσίες προσθέτουν έξτρα θερμίδες στη διατροφή των παιδιών και «μπαίνουν στο δρόμο» των υγιεινών τροφών. Το νερό και το γάλα είναι το καλύτερο ποτό για τα παιδιά. Οι χυμοί επίσης είναι καλοί για τα παιδιά αλλά μόνο όταν είναι 100% φυσικοί.

Μην δίνετε αξία στα γλυκά. Μπορείτε περιστασιακά να προσφέρετε γλυκά στα παιδιά αλλα μην τα χρησιμοποιείτε ως επιβράβευση για να φάνε το φαγητό τους γιατί τα παιδιά θα δόσουν περισσότερη αξία στο γλυκό από ότι στο φαγητό. Προσπαθήστε να είστε ουδέτεροι με όλα τρόφιμα.

Το φαγητό δεν είναι Αγάπη. Βρείτε κάποιον άλλο τρόπο να δείξετε την αγάπη σας στα παιδιά σας. Όταν χρησιμοποιείτε φαγητά και γλυκά για να επιβραβεύσετε τα παιδιά σας και να τους δείξετε την στοργή σας, μπορεί να τους δημιουργήσει το αίσθημα ότι μπορούν να χρησιμοποιούν το φαγητό για να ανταπεξέλθουν στο άγχος όπως και άλλα συναισθήματα. Προσφέρετέ τους αγκαλιές, επαίνους και την προσοχή σας αντί για φαγητά και γλυκά.

Τα παιδιά κάνουν ότι και εσείς. Προσπαθήστε να είστε σωστό πρότυπο για τα παιδιά σας και φάτε και εσείς σωστά. Όταν προσπαθείτε να μάθετε στα παιδιά σας να τρώνε σωστά, προσπαθήσετε να δώσετε το σωστότερο παράδειγμα. Επιλέξτε υγιεινά σνακ, μάθετε να τρώτε πάντα στο τραπέζι και μην προσπερνάτε κάποιο γεύμα.

Θέστε όρια στην ώρα που τα παιδιά σας βλέπουν Τηλεόραση και κάθονται στον Υπολογιστή. Όταν το κάνετε, θα αποφύγετε τα σνακ μπροστά στην τηλεόραση και θα ενθαρρύνετε τα παιδιά σας να ασχοληθούν με άλλες δραστηριότητες όπως ο αθλητισμός. Οι έρευνες έχουν δείξει ότι τα παιδιά που μειώνουν το χρόνο μπροστά στην τηλεόραση, έχουν μειώσει και το ποσοστό του λίπους στο σώμα τους. Όταν ο χρόνος μπροστά στην τηλεόραση και τον υπολογιστή είναι περιορισμένος, τα παιδιά σας θα βρούνε πιο ενεργά πράγματα να κάνουν. Τέλος μειώνοντας το χρόνο μπροστά στην οθόνη, θα έχετε και εσείς περισσότερο χρόνο για δραστηριότητες με τα παιδιά σας.

Σχετικά Άρθρα:

Μοιράσου το...

  • Facebook
  • Twitter
  • Delicious
  • Digg
  • StumbleUpon
  • Add to favorites
  • Email
  • RSS

Γράψτε το σχόλιό σας

Θα θέλαμε να ακούσουμε τη γνώμη σας.

 
QR code