Χριστόψωμο

Συστατικά

1 ψήφος
5.0 από 51 ψήφος
* 2 κιλά αλεύρι για όλες τις χρήσεις
* 1 κουταλάκι αλάτι
* 2 φακελάκια μαγιά (18 γρ.)
* 1 φλιτζάνι χλιαρό νερό (40C)
* 1 φλιτζάνι χλιαρό κόκκινο ξηρό κρασί
* 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
* Χυμό 2 πορτοκαλιών (περίπου ½ ποτήρι)
* 1/4 ποτηριού κονιάκ
* Το ξύσμα 2 πορτοκαλιών
* 11/2 φλιτζάνι ζάχαρη
* 1 φλιτζανιού σταφίδες
* 1 φλιτζανιού καρύδια, χονδροκομμένα
* 1 φλιτζανιού αμύγδαλα χονδροκομμένα ή κουκουνάρια
* 1 κουταλάκι κοπανισμένη μαστίχα ή 1 κουταλάκι κοπανισμένο γλυκάνισο
* 1 κουταλάκι κανέλλα τριμμένη
* 1 κουταλάκι γαρύφαλλα τριμμένα
* ¼ κουταλάκι μοσχοκάρυδο τριμμένο
* 1 κουταλάκι κόλιαντρο κοπανισμένο
* ½ κουταλάκι σπόρια από κάρδαμο, κοπανισμένα


* Για επάλειψη και στόλισμα
* γάλα
* 2 ολόκληρα καρύδια
* σουσάμι
Χριστόψωμο
Επικοινωνήστε μαζί μας για τη συνταγή Στείλτε τη συνταγή σε ένα φίλο Εκτυπώστε τη συνταγή

Οδηγίες Μαγειρέματος

Το προηγούμενο βράδυ βάζουμε το ¼ από το αλεύρι, τη μαγιά και τα ζυμώνουμε με χλιαρό νερό.

Σκεπάζουμε το μπωλ με μεμβράνη και από επάνω το σκεπάζουμε με πετσέτες ή και με κουβέρτα.

Την επομένη σε μεγάλη λεκάνη κοσκινίζουμε το αλεύρι, προσθέτουμε το αλάτι και κάνουμε μια λακκούβα στο κέντρο. Βάζουμε το ζυμάρι με τη μαγιά και ζυμώνουμε με το χλιαρό κρασί και χλιαρό νερό.

Ζυμώνουμε μέχρι να γίνει μαλακή ζύμη και σκεπάζουμε με μεμβράνη κουζίνας και με νωπή πετσέτα. Αφήνουμε τη ζύμη να φουσκώσει για 1 1/2 έως 2 ώρες, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.

Ξαναζυμώνουμε μέχρι να κάτσει η ζύμη και προσθέτουμε το λάδι, το χυμό πορτοκαλιού, το κονιάκ, το ξύσμα πορτοκαλιού και το υπόλοιπο αλεύρι.

Σε ξεχωριστό μπωλ ανακατεύουμε με τη ζάχαρη, τα αμύγδαλα, τη σταφίδα, τα καρύδια, το κουκουνάρι και όλα τα μπαχαρικά.
Ζυμώνουμε καλά όλα τα υλικά μέχρι η ζύμη να μην κολλάει (γύρω στα 10 λεπτά) το σκεπάζουμε με το συνηθισμένο τρόπο και το αφήνουμε να φουσκώσει για μισή ώρα.


Σε ταψί βάζουμε λαδόκολλα και τη λαδώνουμε ελαφρά. Σχηματίζουμε δύο ψωμιά στρογγυλά, κρατώντας λίγη ζύμη για να το στολίσουμε. Πλάθουμε κορδόνια και με αυτά σχηματίζουμε σταυρό και σε κάθε άκρη και στο κέντρο βάζουμε ½ καρύδι. Εάν θέλουμε κάνουμε άλλα σχέδια της αρεσκείας μας. Ξανασκεπάζουμε και αφήνουμε να φουσκώσουν μέχρι να διπλασιαστούν σε όγκο.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180ο και ψήνουμε περίπου 1.30 ώρα. Στη μισή ώρα αλείβουμε το ψωμί με γάλα και πασπαλίζουμε με σουσάμι. Συνεχίζουμε το ψήσιμο και αφήνουμε να κρυώσει.
Από Foodland 23/10/2009
Μοίρασέ το: facebook twitter stumble upon

Δεν υπάρχει κάποια κριτική. Γίνε ο πρώτος που θα γράψει!

Γράψε την Κριτική σου

Σημείωση: Οι κριτικές σας, πρέπει να εγκριθούν, πριν εμφανιστούν δημόσια.
Κωδικός Επιβεβαίωσης:
 
QR code