Συστατικά
2 φλιτζάνια τσαγιού λάδι
4 φλιτζάνια τσαγιού σιμιγδάλι
1 φλιτζάνι τσαγιού αλεύρι μαλακό
½ φλιτζάνι τσαγιού ζάχαρη ψιλή
χυμός ενός πορτοκαλιού και ξύσμα της φλούδας του
2 ποτηράκια κονιάκ
1 κουταλάκι μπέικιν πάουντερ
λίγη κανέλλα ψιλή
λίγα καρύδια κοπανισμένα μαζί με το σουσάμι
Για το σιρόπι:
300 γρ. μέλι.
4 φλιτζάνια τσαγιού σιμιγδάλι
1 φλιτζάνι τσαγιού αλεύρι μαλακό
½ φλιτζάνι τσαγιού ζάχαρη ψιλή
χυμός ενός πορτοκαλιού και ξύσμα της φλούδας του
2 ποτηράκια κονιάκ
1 κουταλάκι μπέικιν πάουντερ
λίγη κανέλλα ψιλή
λίγα καρύδια κοπανισμένα μαζί με το σουσάμι
Για το σιρόπι:
300 γρ. μέλι.
Οδηγίες Μαγειρέματος
Ζεσταίνουμε το λάδι σε τηγάνι και το ρίχνουμε σε λεκάνη που προηγουμένως έχουμε τοποθετήσει σ’ αυτή το σιμιγδάλι μαζί με το αλεύρι και το ανακατεύουμε καλά με σύρμα.
Προσθέτουμε στη συνέχεια τη ζάχαρη και μισό ποτήρι του κρασιού νερό. Εξακολουθώντας να δουλεύουμε το μίγμα προσθέτουμε το χυμό και το ξύσμα πορτοκαλιού, το κονιάκ, το μπέικιν πάουντερ ανακατεμένο με μια χούφτα αλεύρι. Ζυμώνουμε καλά τη μάζα και πλάθουμε τα μελομακάρονα στο σχήμα που θέλουμε.
Τα βάζουμε σε ταψί και ψήνουμε αρχικά σε μέτριο φούρνο που τον δυναμώνουμε αργότερα για να πάρουν χρώμα. Στο μεταξύ ετοιμάζουμε το σιρόπι σε μικρή κατσαρόλα βάζοντας το μέλι να βράσει με μισό φλιτζάνι τσαγιού ζεστό νερό.
Στη συνέχεια ρίχνουμε τα μελομακάρονα στο σιρόπι και τα αφαιρούμε από τη φωτιά. Τα αφήνουμε στο σιρόπι για 6 περίπου λεπτά και με τρυπητή κουτάλα τα τοποθετούμε σε πιατέλα.
Τέλος τα πασπαλίζουμε με την κανέλλα και από πάνω τους ρίχνουμε λίγα καρύδια κοπανισμένα και ανακατεμένα με σουσάμι.
Προσθέτουμε στη συνέχεια τη ζάχαρη και μισό ποτήρι του κρασιού νερό. Εξακολουθώντας να δουλεύουμε το μίγμα προσθέτουμε το χυμό και το ξύσμα πορτοκαλιού, το κονιάκ, το μπέικιν πάουντερ ανακατεμένο με μια χούφτα αλεύρι. Ζυμώνουμε καλά τη μάζα και πλάθουμε τα μελομακάρονα στο σχήμα που θέλουμε.
Τα βάζουμε σε ταψί και ψήνουμε αρχικά σε μέτριο φούρνο που τον δυναμώνουμε αργότερα για να πάρουν χρώμα. Στο μεταξύ ετοιμάζουμε το σιρόπι σε μικρή κατσαρόλα βάζοντας το μέλι να βράσει με μισό φλιτζάνι τσαγιού ζεστό νερό.
Στη συνέχεια ρίχνουμε τα μελομακάρονα στο σιρόπι και τα αφαιρούμε από τη φωτιά. Τα αφήνουμε στο σιρόπι για 6 περίπου λεπτά και με τρυπητή κουτάλα τα τοποθετούμε σε πιατέλα.
Τέλος τα πασπαλίζουμε με την κανέλλα και από πάνω τους ρίχνουμε λίγα καρύδια κοπανισμένα και ανακατεμένα με σουσάμι.
18/11/2009
Mou aresan
Γράψε την Κριτική σου
Προεπισκόπηση Κριτικής: