Παραδοσιακό Τσουρέκι

Συστατικά

9 ψήφοι
4.2 από 59 ψήφοι
2 κιλά αλεύρι
200 γραμ. νωπή μαγιά
3 φλιτζάνια του τσαγιού ζάχαρη
1 φλιτζάνι γάλα (ζεστό)
1 φλιτζάνι νερό (χλιαρό)
1 ½ φλιτζάνια βούτυρο (λειωμένο)
10 αυγά
2 κουταλιές της σούπας λάδι
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1 κουταλάκι του γλυκού μαχλέπι (τριμμένο)
1 κουταλάκι του γλυκού μαστίχα Χίου (κοπανισμένη)
• Ασπρισμένα αμύγδαλα για πασπάλισμα.
Παραδοσιακό Τσουρέκι
Επικοινωνήστε μαζί μας για τη συνταγή Στείλτε τη συνταγή σε ένα φίλο Εκτυπώστε τη συνταγή

Οδηγίες Μαγειρέματος

Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε τη μαγιά και τη διαλύουμε με το χλιαρό νερό. Προσθέτουμε αρκετό αλεύρι, ανακατεύοντας καλά, ώσπου να γίνει ένας πηχτός χυλός.

Σκεπάζουμε με διαφάνεια το μπολ και κατόπιν με κουβερτούλα και το αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 30 λεπτά περίπου, ώσπου να διπλασιαστεί σε όγκο.

Σε μία λεκάνη βάζουμε το υπόλοιπο αλεύρι, φροντίζοντας το κέντρο της λεκάνης να μείνει αρκετά ανοιχτό (τραβώντας το αλεύρι προς τα τοιχώματα της λεκάνης).

Στο κέντρο της λεκάνης ρίχνουμε τη ζάχαρη, τα μυρωδικά, το αλάτι και το λάδι.

Στη συνέχεια ρίχνουμε το ζεστό γάλα και ανακατεύουμε καλά. Προσθέτουμε τα αυγά και ζυμώνουμε ελαφρά με τα χέρια μας.

Προσθέτουμε τη μαγιά και ανακατεύουμε καλά με τα χέρια. Σιγά-σιγά ανακατεύουμε το αλεύρι με τα προηγούμενα υλικά και ζυμώνουμε.

Παίρνουμε το ζεστό βούτυρο και το ρίχνουμε λίγο-λίγο στη ζύμη και εξακολουθούμε να ζυμώνουμε ώσπου να τελειώσει το βούτυρο. Η ζύμη πρέπει να είναι ζεστή και απαλή.

Σκεπάζουμε τη λεκάνη με μία μεγάλη καθαρή πετσέτα ή νάιλον και μία κουβέρτα για 1-2 ώρες, ώσπου να διπλασιαστεί η ζύμη σε όγκο.(μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ηλεκτρική κουβέρτα για μεγαλύτερη ευκολία αν ο χώρος μας δεν είναι πολύ ζεστός).
Για να βεβαιωθούμε ότι η ζύμη μας έχει γίνει, πιέζουμε την επιφάνειά της με το δάχτυλο μας, αν η ζύμη σταδιακά επανέρχεται, χρειάζεται και άλλο χρόνο, αν όχι (δημιουργείται τρύπα) τότε είναι έτοιμη.

Δεν ζυμώνουμε ξανά τη ζύμη αλλά τη χωρίζουμε σε κομμάτια ανάλογα με το μέγεθος των τσουρεκιών που θέλουμε.

Σε μία αλευρωμένη επιφάνεια πλάθουμε απαλά κορδόνια και πλέκουμε πλεξίδες, τα βάζουμε σε ταψιά του φούρνου, επάνω σε λαδόκολλα, τα σκεπάζουμε με πετσέτα και τα αφήνουμε 30-60 λεπτά περίπου (σε ζεστό μέρος), να φουσκώσουν.

Τα αλείφουμε με αραιωμένο κρόκο αυγού και τα πασπαλίζουμε με αποφλοιωμένα αμύγδαλα.

Ψήνουμε σε μέτριο φούρνο για 30-40 λεπτά ανάλογα με το μέγεθος.

Σημείωση: Τα υλικά, που θα χρησιμοποιήσουμε για τα τσουρέκια, πρέπει να είναι όσο το δυνατόν ζεστά ή να έχουν τουλάχιστον θερμοκρασία δωματίου. Επίσης και ο χώρος της κουζίνας μας να διατηρηθεί καθ’ όλη διάρκεια της διαδικασίας ζεστός.
Από Anasia 26/03/2010
Μοίρασέ το: facebook twitter stumble upon
belevonis emmanouhl στις 28/03/2012 20:01
0 ψήφοι
Τασούλα έγραψε:
αυτή ακολουθώ και εγώ, μόνο που αντί για τα κλασσικά μαχλέπι και μαστίχα, χρησιμοποιώ σουμάκι. Έτσι το κάνανε στην Καππαδοκία (χαμένες πατρίδες). Στο internet βρήκα και τη συνταγή.
Το σουμάκι το αγοράζω από την Ευριπίδου.


egw apo ellada eimai oxi apo kappadokia kai genika na mn ekti8esai dhmosia gt egw eyripidou menw , exw faei ta niata m sta tsourekia k st melomakarona kai martys m o 8eos soumaki den exei sthn evripidou pou8ena. mono ligo mosxokarydo poulaei o kavourdiris o kostas sthn plateia. ante geia. feygw.
Τασούλα στις 26/03/2012 14:47
1 ψήφοι
αυτή ακολουθώ και εγώ, μόνο που αντί για τα κλασσικά μαχλέπι και μαστίχα, χρησιμοποιώ σουμάκι. Έτσι το κάνανε στην Καππαδοκία (χαμένες πατρίδες). Στο internet βρήκα και τη συνταγή.
Το σουμάκι το αγοράζω από την Ευριπίδου.
Admin comment
Giannis στις 26/03/2010 19:43
0 ψήφοι
Special to stourekaki

Γράψε την Κριτική σου

Σημείωση: Οι κριτικές σας, πρέπει να εγκριθούν, πριν εμφανιστούν δημόσια.
Κωδικός Επιβεβαίωσης:
 
QR code