Συστατικά
3 κιλά αλεύρι (παραδοσιακό μύλοι Αγίου Γεωργίου)
18 αυγά
5 ποτήρια ζάχαρη
3 πακέτα βιτάμ ή 2 πακέτα βιτάμ+1αγνό βούτυρο αγελάδας
2 σακουλάκια κακουλέ τριμμένο (2*3 γραμ.)
1 σακουλάκι μαχλέπι (9-10 γραμ.)
1-2 κοφτά κουταλάκια μαστίχα Χίου αλεσμένη (μεγάλη ποσότητα μπορεί να δώσει ελαφρώς πικρή γεύση)
Υλικά για τη μαγιά:
3 κουταλιές της σούπας σπιτικό προζύμι (μαγιά από ψωμί)
3 φλιτζάνια χλιαρό γάλα (1*3)
12 κουταλιές της σούπας ζάχαρη (4*3)
2 αυγά
0,5 κιλό αλεύρι
Οδηγίες Μαγειρέματος
Προετοιμασία μαγιάς:
Σε μία λεκάνη με καπάκι ή τάπερ βάζουμε 3-4 κουταλιές της σούπας προζύμι και προσθέτουμε 12 κ.σ ζάχαρη, 3 φλιτζάνια χλιαρό γάλα, 2 αυγά, ½ κιλό αλεύρι και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μίγμα. Βάζουμε τη λεκάνη σε νάιλον σακούλα και αφήνουμε το μίγμα σκεπασμένο σε ζεστό μέρος ώσπου να δημιουργήσει φουσκάλες.
Εκτέλεση:
Σπάνουμε τα αυγά και τα διατηρούμε χλιαρά, λιώνουμε το βούτυρο, ετοιμάζουμε τα μπαχαρικά, κοσκινίζουμε το αλεύρι.
Σε λεκάνη βάζουμε αρκετό αλεύρι, ανοίγουμε λακκούβα στο κέντρο, ρίχνουμε τη μαγιά, τα αυγά, τα μπαχαρικά, ανακατεύουμε ελαφρά και προσθέτουμε το μισό βούτυρο.
Ζυμώνουμε τα υλικά προσθέτοντας το υπόλοιπο αλεύρι (πιθανόν να χρειαστεί και άλλο αλεύρι, ας έχουμε έτοιμο) και λίγο-λίγο το βούτυρο ώσπου να απορροφηθεί όλο.
Σκεπάζουμε τη ζύμη και την αφήνουμε να διπλασιαστεί σε ζεστό μέρος (μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ηλεκτρική κουβέρτα εφόσον είναι κρύο).
Πλάθουμε τα τσουρέκια χρησιμοποιώντας νισεστέ αντί για αλεύρι για να μην κολλάνε και τα τοποθετούμε σε ταψιά στρωμένα με λαδόκολλα.
Τα αφήνουμε να φουσκώσουν σε ζεστό πάλι μέρος.
Για να δούμε αν τα τσουρέκια είναι έτοιμα για ψήσιμο, πατάμε ελαφρά με το δάχτυλό μας τη ζύμη και αν μένει το σημάδι είναι εντάξει, αν επανέρχεται χρειάζεται και άλλο χρόνο να φουσκώσει.
Χτυπάμε δύο κρόκους αυγών με λίγο νερό και με αυτό αλείφουμε την επιφάνεια των τσουρεκιών, λίγο πριν τα βάλουμε στο φούρνο, τα στολίζουμε με ασπρισμένα αμύγδαλα και τα τρυπάμε με οδοντογλυφίδα σε 4-5 σημεία.
Ψήνουμε στους 165-175 βαθμούς περίπου για 30-45’ ανάλογα με το μέγεθος των τσουρεκιών. Κατά το ψήσιμο μόλις αρχίσουν να ροδίζουν βάζουμε μία λαδόκολλα στην επιφάνεια, για να μην γίνουν πολύ σκούρα.
Πριν τα βγάλουμε από το φούρνο τα δοκιμάζουμε με την οδοντογλυφίδα, αν έχουν ψηθεί (να μην κρατάει υπόλειμμα ζύμης).
Καλή σας επιτυχία.
Γράψε την Κριτική σου
Προεπισκόπηση Κριτικής: