Γαλακτομπούρεκο

Συστατικά

4 ψήφοι
3.0 από 54 ψήφοι
* 750 γρ. φύλλο κρούστας

* 250 γρ. Fresco (βούτυρο)

* 100 γρ. καλαμποκέλαιο

Για την κρέμα

* 2 kg γάλα

* ½ kg ζάχαρη

* 200 gr σιμιγδάλι ψιλό

* 150 gr φρέσκο βούτυρο (πρόβειο ή κατσικίσιο)

* 12 αυγά

Για το σιρόπι

* 2 kg ζάχαρη

*1 lt νερό

* Χυμός & ξύσμα ενός λεμονιού

* 2 κάψουλες βανίλια
Γαλακτομπούρεκο
Επικοινωνήστε μαζί μας για τη συνταγή Στείλτε τη συνταγή σε ένα φίλο Εκτυπώστε τη συνταγή

Οδηγίες Μαγειρέματος

Ζεσταίνουμε το γάλα χωρίς να βράσει.

Χτυπάμε καλά στο μίξερ τα μισά αυγά με τη ζάχαρη και το σιμιγδάλι και όταν «ενωθούν» τα υλικά, αδειάζουμε το μίγμα στο ζεστό γάλα.

Ανακατεύουμε συνεχώς με ξύλινη κουτάλα και μόλις η κρέμα αρχίσει να πήζει την αποσύρουμε από τη φωτιά.

Απομακρύνουμε την κρέμα από τη φωτιά και προσθέτουμε το βούτυρο, το ξύσμα λεμονιού και ένα-ένα τα υπόλοιπα αυγά ανακατεύοντας συνεχώς.

Βουτυρώνουμε καλά το ταψί (και στα πλάγια) και απλώνουμε προσεκτικά τα μισά φύλλα κρούστας αλείφοντάς τα καλά ένα-ένα με το μείγμα λιωμένου fresco-αραβοσιτελαίου.

Απλώνουμε την κρέμα πάνω στα φύλλα κρούστας και διπλώνουμε από πάνω όσα προεξέχουν.

Σκεπάζουμε την κρέμα με τα υπόλοιπα φύλλα αφού τα βουτυρώσουμε πολύ καλά και όσα περισσεύουν τα διπλώνουμε στο τείχος το ταψιού.

Χαράζουμε ελαφρά μόνο τα δύο πρώτα επάνω φύλλα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 40ʼ λεπτά στους 160ο C.

Βράζουμε τη ζάχαρη με το νερό και αφού κοχλάσει για 5ʼ λεπτά αποσύρουμε το σιρόπι από τη φωτιά και προσθέτουμε το χυμό λεμονιού και τις βανίλιες αφήνοντας να κρυώσει λιγάκι.

Σιροπιάζουμε το γαλακτομπούρεκο κρύο με το σιρόπι ζεστό –όχι καυτό και το αφήνουμε να κρυώσει πριν το κόψουμε σε μερίδες.

Καλή μας όρεξη!

Αυτή η συνταγή είναι μια από παραδοσιακές συνταγές προσφορά του www.giapraki.com
Από Foodland 27/01/2009
Μοίρασέ το: facebook twitter stumble upon

Δεν υπάρχει κάποια κριτική. Γίνε ο πρώτος που θα γράψει!

Γράψε την Κριτική σου

Σημείωση: Οι κριτικές σας, πρέπει να εγκριθούν, πριν εμφανιστούν δημόσια.
Κωδικός Επιβεβαίωσης:
 
QR code